Oliekrisen

Oliekrisen udgives i forlængelse af Gitte Broengs stedsspecifikke udstilling FUGA på Spanien 19C i Aarhus, 9. sept.-1. okt. 2017.

Hørespillet er både inspireret af fugaens kompositionsteknik og udstillingsstedets robuste murstensarkitektur, som vækker mindelser om 1970’erne og den første store oliekrise, der satte ind i efteråret 1973. Udløst af den 5. arabisk-israelske krig ændrede oliekrisen hverdagen med ét. Forholdet mellem mikro- og makroplan blev åbenlyst og den altdominerende energikilde, oliens begrænsning.

Bydeformen i sparekampagnerne genlød overalt. Folk skulle skrue ned for varmen derhjemme og slukke lyset efter sig, bruge koldt vand, fuge sprækker til og isolere for at spare på olien. Bilfrie søndage og forbud mod butiksbelysning efter lukketid var nogle af de tiltag, som blev indført ved lov.

I 1973 fødtes der 71.895 børn i Danmark. Gitte Broeng var et af dem, og i Oliekrisen undersøger hun en krisetid, hun ikke selv har nogen klar erindring om. Et vindue for forandring, som kun kortvarigt stod åbent.

––

OLIEKRISEN 
Et hørespil
36 s. ill. s/h
Håndbundet
2017
Forlag: *[asterisk]
85 kr.
Kan bestilles via forlaget