Croquis

Croquis_Cover_web_400 B

Bogreception & udstilling

Croquis kan bl.a. købes hos Forlaget Space Poetry

Nomineret til Bukdahls Bet 2014

Udvalgt til Årets Bedste Bogarbejde 2015 i kategorien ‘Bogomslag/bind’ af Forening for Boghåndværk

––

Croquis er betegnelsen for en tegnestil, hvor et motiv skitseres på ganske kort tid, fx to minutter eller fem. Stilen forbindes især med studier efter nøgenmodel. For tegneren består øvelsen i at fange særtrækkene, før modellen atter skifter positur. Croquis er også titlen på Gitte Broengs lille kortprosabog med omslag af billedkunstner og forlægger Jesper Fabricius. Den begynder sådan her:

“Kan man lade være med at kysse munden på en der hedder Gudmund? GUD-MUND. Jeg kunne ikke. Men hvis sandheden skal frem var det ham der kyssede mig.”

De tyve tekster danner et skitseagtigt, fragmenteret portræt af en ung nordmand, som jeg-personen engang har kendt. Via flygtige erindringsglimt forsøger hun at rekonstruere Gudmund, croquis-modellen, der var anarkosyndikalist eller muligvis trotskist. I hvert fald glad for Jack Londons Ulvehunden og helt sikkert fra Norge.

Det handler om natur, historie, sprogproblemer, kønsforventninger og ikke mindst hukommelsens fundamentale upålidelighed. En persons erindringsforskudte efterliv i bevidstheden – et sted mellem virkelighed og fiktion.

Croquis udkom første gang som ‘boksingel’ på norske Flamme Forlag i 2013, oversat af Trude Marstein.

––

Kortprosa
24 sider, softcover med smudsomslag
ISBN 978-87-7603-147-3
Forlag: Space Poetry
Pris kr. 75,-
2014