Føljeton – Frøken Klokken

PP_65_forside_web    PP_66_web

PP_67_korr_ web     PP 68_korr_web

PP_69_korr_web     pp_116_korr_web

I 2010 skrev Gitte Broeng Frøken Klokken – En føljeton om 8.640 klokkeslæt til fem serielle numre af kunsttidsskriftet Pist Protta, der ellers plejer at skifte udseende og koncept fra gang til gang. Et sjette afsnit blev publiceret i 2011 i Pist Prottas jubilæums-fremtidsnummer 116.

Føljetonen handler om optagelserne til tidstjenesten Frøken Klokken, som foregik i Stockholm i 1938. Den tager udgangspunkt i historisk fakta, men resten er fri fiktion. Personernes forteelser bliver detaljeret beskrevet, og fortællingen kommer ned i tempo, så tidens gang næsten kan mærkes. Mere overordnet drejer føljetonen sig om kombinationen: tid, menneske og maskine. Og om hvordan alt moderne før eller siden bliver gammeldags.

Mange af 1800-tallets forfattere publicerede romaner i ugeblade og aviser som føljetoner. Tiden var en faktor i skriveprocessen, og litteraturen en naturlig del af populær- og massekulturen. Føljetonen i Pist Protta imiterer denne situation og gør bl.a. brug af et resumé forud for hvert nyt afsnit.

Siden har Gitte Broeng arbejdet videre med historien om Frøken Klokken. Den udkom som roman i 2015 – baseret på føljetonen i Pist Protta, men væsentligt udbygget – og blev nomineret til Weekendavisens Litteraturpris.

Link til Pist Protta