Somnium

Forlaget *[asterisk] blev i foråret 2020 inviteret til at bidrage til udstillingen Drømmebøger på Det Kgl. Bibliotek i København: “Lav en drømmebog, det kan selvfølgelig være mange ting, fx et værk I altid har drømt om at udgive, men som er umulig at lave”. 

– Hvordan give en bog fysisk form, som man drømmer om at lave, uden at drømmen dermed forsvinder? Hvis det virkelig lod sig gøre at lave den bog, man alene kan forestille sig eksistensen af, ville bogen ikke for alvor være en drømmebog. Somnium findes derimod kun i forestillingen. Titlen refererer til den latinske betegnelse for “drøm”, som i Dansk-Latinsk Ordbog bl.a. har flg. forklaring: 

somnium -ii, n. 

fig. (kom.) tom indbildning, fantasteri o.l., især om udråb = indbildning! snak! o.l.; (Ter.) tu nil nisi sapientia (en vismand) es, ille s. (en fantast).

En bog kan beskrives gennem en katalogpost, så man levende ser den for sig og får en forestilling om indholdet, bogens omfang, trykketeknik og udstyr. Bibliotekarer og antikvarboghandlere skriver katalogposter over bøger, de indlemmer i deres beholdning. Således kan den bog, som et forlag eller en forfatter er henvist til kun at drømme om, via en blot nogenlunde præcis katalogpost præsenteres for mulige og umulige læsere.  

– –

* nr. 70, Somnium
red.: Bonnesen, Anders; Broeng, Gitte og Møller, Lasse Krog
5 Kartotekskort
forlaget *[asterisk], 2020

– –

PRESSEOMTALE

Kunstkritiker Maria Kjær Themsen skriver i Information om ‘Årets bedste kunstnerbøger’, deriblandt Somnium.